sábado, 23 de marzo de 2013

CREATIVITAT XINESA: EL TANGRAM

Avui us volem presentar un joc d'origen xinès que ha donat la volta al món: el Tangram. Es tracta d'un puzle format per set peces (5 triangles, un quadrat i un paral·lelogram o romboide) que es poden combinar de diferents maneres per crear figures. Actualment hi ha catalogades fins a 16.000 combinacions diferents, la qual cosa dona moltíssimes possibilitats creatives al joc en qüestió.

No queda massa clar quin és el seu origen: alguns diuen que va aparèixer durant la dinastia Tang (608 a 907 dC) i que d'aquí ve el seu nom. La llegenda explica que un servent de l'emperador manipulava un gerro de porcellana molt valuós i li vau caure a terra, trencant-se en molts pedaços. Contrariat, va veure que no el podia reconstruir però sí podia formar moltes formes diferents a partir dels bocinets resultants (es veu que el servent també duia posades les ulleres creatives).

Els primers referents escrits els trobem a partir del segle XVIII i era un joc típic de nens i de dones. Quan Napoleó Bonaparte va estar desterrat a l'illa de Santa Elena es va convertir en un autèntic expert d'aquesta joguina entremaliada.

Qui sap? Potser el que amaga Napoleó a la mà dreta és un taulell de Tangram...
Font: http://www.apuntesgestion.com


Avui dia s'utilitza molt en l'àmbit educatiu perquè té possibilitats per explicar conceptes matemàtics com ara fraccions, geometria plana,... i a més s'ha demostrat eficaç per millorar l'orientació espacial, la creativitat i moltes altres àrees de coneixement.

Us ensenyem com podeu fer-ne un:

Què necessitem?

Font: http://juegosparagenios.blogspot.com.es

  • Un cartró gran
  • Un regle
  • Un llapis
  • Cúter o tisores


Com es construeix?


  • Es retalla un quadrat com el del dibuix (15x15).
  • Es retallen les peces amb el cúter o les tisores.


Com es juga?


  • Cal col·locar les set peces de manera que es formin figures i models ja dissenyats.
  • No val solapar peces i sempre s'han d'utilitzar totes.

Ja ho tenim!

Us deixem un enllaç amb moltíssims models de les 16.000 figures que hi podeu construir.

http://www.juguetes.es/figuras-tangram/

No hay comentarios:

Publicar un comentario