domingo, 3 de marzo de 2013

FEM UNS ESCACS RECICLATS?

Avui ens volem acostar al que sense cap dubte és el joc de taula més universal: els escacs. Es creu que es tracta d'una variació d'un joc més antic d'origen indi anomenat chaturanga (que es jugava amb quatre contrincants) que es va convertir en el shatranj cap al 500 d. C i que va arribar a Europa de la mà dels àrabs durant l'Edat Mitjana. Les seves peces ja denoten un marcat origen militar, on s'intentava reproduir estratègies del camp de batalla per anticipar possibles moviments, tant propis com de l'enemic.

La llegenda del seu origen parla d'un príncep, Iadava, que regnava a Taligana, al nord de l'Índia, i que havia perdut al seu fill al camp de batalla, la qual cosa li va provocar una gran tristesa. Un jove brahman de la contrada va sentir parlar de la pena del príncep i va decidir ajudar-lo: li va portar un taulell amb 64 caselles amb dos grups de fitxes (uns de blancs i altres de negres) i li va ensenyar a jugar als escacs. L'estratègia del joc va fer comprendre Iadava que, de vegades, cal sacrificar peces importants en benefici de la comunitat, i el príncep, agraït per les ensenyances del jove Sessa li va oferir qualsevol cosa que pogués demanar. El brahman el va sorprendre amb una estranya petició: va demanar que col·loqués un gra de blat a la primera casella, dos a la segona, quatre a la tercera, vuit a la quarta,... fins arribar a la casella seixanta-quatre. El príncep se'n va riure de la petició però va demanar els algebristes del regne que calculessin què havien de donar al jove; en veure que el número era 18.446.744.073.709.551.615 es va sentir ofès i va manar que li tallessin el cap per insolent (algunes versions de la llegenda suavitzen aquest desenllaç i expliquen que Sessa va perdonar el deute al príncep i es va casar amb la seva filla).

Amb aquest origen llegendari tan meravellós, és normal que s'hagi convertit en un dels jocs més practicats arreu del món. A l'antiga Unió Soviètica, per exemple, era una assignatura habitual a les escoles, pels seus demostrats beneficis a l'hora de millorar el rendiment en capacitat matemàtica, memòria, resolució de problemes i càlcul. Durant molts anys van ser els dominadors absoluts d'aquest joc, i només el jove nord-americà Bobby Fischer va aconseguir guanyar el campionat del món al 72 després de molts anys d'hegemonia soviètica.

Fischer vs Spassky al 1972 (font: http://ajedreztegia.blogspot.com.es)

Aquella partida va ser viscuda per tot el món com un episodi més de la guerra freda en una partida contra Spassky que va estar a punt de no disputar-se degut a les tensions i exigències imposades per l'aspirant. I després, també cal recordar els memorables enfrontaments entre Kárpov i Kasparov que els va arribar a enfrontar fins a 144 partides en deu anys.

Avui dia s'ensenya en molts països del món no només per millorar les ja esmentades capacitats intel·lectuals, sinó per fomentar valors com el respecte, el treball en comú, l'honestedat i la capacitat de reflexió. Alguns estudis han demostrat que fins i tot ajuden a millorar en capacitat lectora dels infants i retarda l'aparició de l'Alzheimer.

Arribats a aquest punt, segur que esteu desitjant saber com construir les vostres peces d'escacs a partir de material reciclat, així que no us fem esperar més:

Què necessitem?

  • Quatre tubs de cartró de paper higiènic
  • Quatre xapes de refresc
  • Quatre xapes de cava
  • Quatre escuradents rodons
  • Vint taps de suro (dos d'ells de cava)
  • Pintura de dos colors
  • Un sac d'arpillera
  • Retolador negre
  • Cúter i cola


Com es construeix?

  1. Per fer el taulell hem de dibuixar sobre la roba de sac una quadrícula de 8x8. Pintem alternativament un quadrat sí i un altre no, amb el retolador negre.
  2. Totes les peces, a excepció de les torres, es poden construir modificant o transformant els taps de suro.
  3. Al rei i la reina (que és el tap de cava) se'ls pot posar una xapa daurada a mode de corona.
  4. La torre es pot fer retallant el cartró del tub en forma de merlets.
  5. L'alfil cal armar-lo amb una llança i un escut (un escuradents i una xapa de cava).
  6. Al cavall se li pot posar una crinera amb paper retallat en serrells.
  7. Finalment els peons poden ser taps de suro tallats per la meitat.



Com es juga?

Les regles dels escacs són força complexes i llargues d'explicar. Per això hem preferit proposar-vos alguns enllaços on trobareu les regles bàsiques d'aquest apassionant joc d'estratègia.

Regles bàsiques dels escacs

Ludoteka (breu apunt històric i reglamentació senzilla) 

Federació Catalana d'escacs

Una curiositat, ja per acabar: sabeu que existeix una apertura "catalana" i que la va inventar un polonès? Sembla un acudit però és veritat: a l'exposició universal de Barcelona de 1929 Francesc Armengol, un dels organitzadors de l'exposició, va convocar un concurs dotat amb 150 pessetes per a qui s'inventés una apertura que portaria aquest nom. El guanyador va ser el polonès Savielly Tartákover, afiançant encara més els vincles d'unió entre Catalunya i Polònia.

Així que ja ho sabeu: si voleu contribuir a tenir les neurones en forma construiu-vos uns escacs a partir de material reciclat i poseu-vos a jugar!

1 comentario: